ISFP

ISFP

 ISFP 

Introvert – Sensing – Feeling – Perceiving

(İçedönük – Duyusal – Duygusal – Algılayan)

ISFPler yaklaşık olarak

  • Erkeklerin %8’i
  • Kadınların %10’u
  • Toplam nüfusun %9’unu oluştururlar.

ISFP toplumun genelinde en sık görülen 4. tiptir.

ISFPlere Genel Bakış

ISFPler anı yaşayan, çevrelerinin farkında, naif, sanatçı ruhlu insanlardır. Hayatı esnek ve akışına yaşarlar, hayatın sunduğu seçeneklerin keyfini çıkarmaya bakarlar. Sessiz ve alçakgönüllü yapıları sebebiyle şahsiyetleri ve yetenekleri başka insanlar tarafından farkedilmeden uzun yıllar yaşayıp gidebilirler. Lakin onları tanımaya fırsat bulanlar için ISFPler son derece sıcakkanlı, dostcanlısı ve deneyimlerini paylaşma istekli kimselerdir.

ISFPlerin güçlü bir estetik anlayışları vardır ve bu estetik anlayışlarını tamamlayan güzellikleri çevrelerinde görmek isterler. ISFPlerin doğuştan duyusal deneyimlere yatkınlıkları ve sanata yetenekleri vardır. Nesneleri işleme ve ritmik ahengi yakalama noktasındaki kabiliyetleri sayesinde boya fırçası, heykeltıraş bıçağı gibi yaratıcı gereçleri veya keman, piyano gibi sanatsal aletleri ustalıkla kullanabilirler; yemek yapma, yatak odasını dizayn etme gibi gündelik hayatın karelerini oldukça estetik ve göze hoş gelecek birer sanat eseri edasıyla eyleme dökebilirler.

ISFPler hoşgörülü ve yargısız olma eğilimindedirler. Kendisine yakın hissettikleri insanlara sadıktırlar. Hayatlarını kendi kabul ettikleri değerler çerçevesinde şekillendirirler lakin diğer insanları kabul etmek ve desteklemek noktalarında son derece nazik ve gayretlidirler. Tartışma veya çatışma ortamlarında yönelimleri orta yolu bulma ve uzlaşmanın sağlanması yönünde olur lakin uzlaşma yapılmasına kendileri kadar istekli olmayan kişilerle başa çıkmakta zorluklar yaşayabilirler.

ISFPler tipik olarak mütevazi ve alçakgönüllüdürler; bu özellikleri bazen kendilerini küçümsemelerine neden olabilir. Dikkatlerin kendisinde toplandığı bir rolü üstlenmek yerine destekleyici rollerde bulunmayı tercih edebilirler. Mümkün oldukça planlamalardan ve organize hareket etmekten kaçınırlar. Duyarlı, hassas, yapılması gerekeni yapmak için adımını atan, kişisel duyguları başka insanlara yardım ettikçe tatmin olan kişilerdir.

Kelimelerden ziyade eylemler ile kendilerini ifade etme eğilimleri nedeniyle ISFPlerin tanınması zor olabilir. İlk başlarda uzak ve ilgisiz görünebilirler, lakin yakından tanımaya başladıkça diğer insanlar için yaptıkları düşünceli hareketleri görmeye başlarsınız. ISFPler diğer insanlanların pratik ihtiyaçlarını dikkatlice gözlemledikten sonra ihtiyaç duyulduğu esnada sessiz ve mütevazi bir şekilde yardımları yaparlar, çok nadiren iddialı ve dikkat çeken bir görünüm sergilerler.

.

ISFPlerin güçlü yönleri

Duyarlıdırlar: ISFPler zorlanmadan insanlarla duygusal bağ ve empati kurabilirler. Bu özellikleri sayesinde karşı tarafın duygusal durumunu çok kolay fark ederler. Ayrıca uyum ve ahenke ehemmiyet verirler ve tartışma ve anlaşmazlıklardan oldukça rahatsız olurlar.

Çekici ve sıcakkanlıdırlar: ISFPler samimi, sempatik, dostcanlısı, rahat ve esnek kişiliklerdir. Yeni arkadaşlıklar kurmakta sıkıntı çekmezler. Genelde herkesle iyi geçinirler ve bu yüzden kendi çevrelerinde çok sevilirler ve oldukça popülerdirler.

Estetik sanat anlayışları vardır: ISFPlerin çok güçlü estetik ve güzellik anlayışına sahiptirler ve gıbta edilecek artistik yetenekleri vardır. ISFPler duygularını en iyi bu yollarla ifade ederler.

Yaratıcı ve Orjinaldirler: ISFPler oldukça yaratıcı hayalgücüne sahiptirler ve çoğunlukla bu özelliklerini farklı ve cesur fikirler üretmek için kullanırlar.

Meraklı ve Heveslidirler: ISFPlerin ilgisini daha çok bilimsel konulardan ziyade sosyal ve sanatsal alanlar çeker. ISFPler ilgi alanlarına giren konularda yeni şeyler öğrenmekten son derece lezzet alırlar. Yeni şeyler görmeye ve farklı deneyimler yaşamaya çok heveslidirler. Lakin bu heves ve tutkularını genelde içlerinde yaşarlar ve dışarıya yansıtmazlar.

.

ISFPlerin zayıf yönleri:

Özgüvenleri zayıf olabilir: ISFPlerin kabiliyetleri mevcut eğitimde gerekli olan alanlardan ziyade daha çok akademik kariyerde ikinci planda kalmış olan sanatsal ve sosyal yönlerde geliştiği için, özellikle genç yaşlarda özgüven eksikliği yaşayabilirler.

Kolayca strese girebilirler: ISFPler çok duygusal ve ince ruhlu kimselerdir. Bu yüzden gergin ortamlarda veya tartışmalarda çok kolay strese girerler ve stresi kontrol etmekte zorlanırlar. Ayrıca stres yaratıcılıkları ve özgüvenlerini olumsuz etkiler.

Akademik kariyerde zorlanabilirler: ISFPler genelde bilimsel konuları ve analitik dersleri sıkıcı ve zor bulurlar. Bu yüzden bazen okul hayatlarında zorluklarla karşılaşabilirler ve istedikleri noktaya gelmekte sıkıntı çekebilirler.

Aşırı derecede bağımsızdırlar: ISFPler bağımsızlıklarına çok değer verirler. Kendi duygu ve düşüncelerini her durumda açıkça belirtmek isterler. Özgürlüklerini kısıtlayacak herşeyi şiddetle reddederler ve bu yüzden kural ve prensiplere fazla hürmet göstermezler.

Plansızdırlar: ISFPler bulundukları anı yaşarlar ve buu yüzden uzun vadeli planlar yapmayı ve gelecek hakkında çok fazla endişelenmeyi sevmezler. Bu zaafları sosyal münasebetlerinde özellikle romantik ilişkilerinde bazı sorunlara ve yanlış anlaşılmalara yol açabilir.

Rekabetçidirler: ISFPler içine kapalı ve çekingen olmalarına karşın oldukça rekabetçi ve hırslıdırlar, çoğunlukla mağlubiyeti kolay kolay hazmedemezler. Lakin bu hislerini dışarı yansıtmazlar.

.

ISFP ve Meslek Hayatı

ISFPler işlerini kişiselliklerinin parçasıymış gibi hissetmek isterler. Kendilerini ifade etmelerine veya inandıkları doğruları hayata geçirebilmelerine olanak sağlayan kariyerler seçme eğilimindedirler. Uygulamalı etkinliklerden lezzet alırlar ve çabalarının somut sonuçlarını gördüklerinde memnun olurlar. Emeklerinin meyvelerinin değerleri ile anlamlı bir bütünlük sağladığını gözlemledikçe motive olurlar.

ISFPler sessizce çalışabilecekleri nazik, işbirliğine dayalı, destekleyici bir çalışma ortamı ararlar. Fiziksel çevreleri ile etkileşim içinde olma eğilimde olduklarından, estetik açıdan hoş bir ortamda daha verimli olurlar. Genellikle bağımsız çalışmayı tercih ederler, bir grup ile çalışmaları gerekirse esnek, destekleyici, sadık bir ekibe katılmak isterler. Açık ve net konuşmalar yapmalarını gerektirecek veya bir gruba liderlik etmelerini iktiza edecek pozisyonlarda olmayı sevmezler.

ISFPler için ideal çalışma ortamı; samimiyet ve işbirliğinin değer verildiği ve bağımsız çalışmalarına olanak sağlayan esnek bir çalışma ortamıdır. ISFPler için ideal meslek; değerlerini ve iç dünyalarını uygulamaya dökerek ifade etmelerine olanak sağlayan, katı kurallar ve hiyerarşiden uzak, mümkünse estetik ve sanatsal yaklaşımların kullanılacağı bir meslektir. ISFPler için en ideal meslek grupları>>

.

ISFPlerin ideal partnerleri:  

ESTJ ve ESFJ

.

Ünlü ISFPler

  • Michael Jackson
  • Wolfgang Amadeus Mozart
  • Jacqueline Kennedy Onassis
  • Bob Dylan
  • Justin Timberlake
  • Nicole Kidman
  • David Beckam
  • Brad Pitt
  • Rihanna
  • Oğuzhan Koç
  • Murat Boz

.

ISFP ve Meslek Hayatı >>

isfp-red

.

ISFP” üzerine 4 yorum

Yorum bırakın