Introvertion vs Extrovertion

İçedönük (Introversion) ve Dışadönük (Extroversion) değişkenleri, kişinin enerjisini nereden aldığınıifade eder.


İçedönük (I: Introverted) insanlar; enerjilerini kendilerinden alırlar. Nisbeten sessiz, sakin ve az konuşan kimselerdir. Yalnız kaldıklarında kendilerini daha rahat hissederler. Kalabalık ortamları sevmezler, uzun süre kalabalığa maruz kaldıklarında kendilerini daha yorgun hissederler. Bu yüzden az kişilik grupları tercih ederler ve sosyallik arayışları azdır. Ekip çalışmalarından ziyade yalnız başlarına çalıştıklarında daha verimli olurlar. Düşüncelerini hemen ifade etmezler, önce düşünür sonra konuşurlar.

Gerçek hayatta gördüğünüz; sosyal ortamlarda fevri takılan; kafede, restaurantta tek başına oturan; akşama kadar odasından çıkmayan, odasından çıkmadan hayatını idame ettirebilen; sessiz, sakin, çoğunlukla etrafla değil kendi kafasıyla meşgul olan, düşündüklerini kendisine saklayan, kütüphaneye kapanıp günlerce insanlarla konuşmadan ders çalışabilen tipler; çoğunlukla içedönük insanlardır.


Dışadönük (E: Extroverted) insanlar enerjilerini diğer insanlardan alırlar. Sosyal, konuşkan, girişken, sosyal ortamlarda insiyatif alan kişilerdir. Diğer insanlarla vakit geçirdikçe daha enerjik olurlar. Yalnız başlarına vakit geçirmeyi sevmezler ve yalnız kaldıklarında terk edilmiş, enerjisi sömürülmüş gibi hissedebilirler. Bu yüzden sürekli bir sosyallik arayışları vardır. Kalabalık gruplara dahil olmayı severler, yeni yüzlerle tanışmaktan memnun olurlar. Bu özellikleri ile ekip çalışmaları için tam biçilmiş birer kaftandırlar.

Dışadönük insanlar ise içedönüklerin zıddına sosyal ortamların insanlarıdır. Genelde geniş bir arkadaş çevreleri olur ve daima arkadaş gruplarıyla takılırlar. Tek başlarına yemek yemek, alışverişe gitmek veya geziye çıkmak onlar için işkencedir. Günlük hayatta daima yanınıza gelip “Hadi gel dışarı çıkalım, hadi gel sinemaya gidelim, çok sıkıcısın akşama kadar evde oturuyorsun” diyen bir arkadaşınız varsa, o arkadaşınız çok büyük ihtimalle dışadönüktür. Sosyallikleri, konuşkanlıkları, sosyal ortamlarda girişimcilikleri, insanlar arası ilişkilerde bağlayıcılıkları gibi özellikleri ile günlük hayatta karşımıza çıkarlar.