Kişilik Testi nasıl yorumlanmalı?

Kişilik Testi sonucunda karşınıza 4 farklı yüzdelik değerleri çıkacaktır. Her bir yüzdelik barının iki ucu birbirinin zıddı iki farklı mizaç değişkenini gösterir. %50 değeri sıfır noktasıdır, iki değişkenin de özelliklerinin o kişide baskın olmadığını ifade eder; nötr, mixed type. (introvert-extrovert değişkenleri için ambivert). Yüzdelik değerleri sıfıra veya yüze yaklaştığında o uçlardaki mizaç değişkeninin özellikleri kişide belirgin olarak gözükmeye başlar, ne kadar uç noktalara yakın çıkarsa o kadar baskın hale gelir.

Örnek vermek gerekirse; Sensing-Intuition değişkeninde %0 Sensing’i, %100 Intuition’u ifade eder. %10 Sensing çıkan bir kişi, %40 Sensing bir kişiye nazaran Sensing özelliklerini daha çok ve net gösterir; daha gerçekçi, daha somut düşünen, pratik işlere eli daha yatkın, teorik konulara daha ilgisiz olması kuvvetle muhtemeldir. Sensing-Intuition değişkeni %50 çıkan bir kişi ne Sensing özelliklerini kuvvetli gösteriyordur ne de Intuition özelliklerini; zayıf S olarak da kabul edilebilir zayıf N olarak da. Bu yüzden her değişkenin %45 ile %55 arası gri bölge kabul edilir, net bir fikir vermez.

Lakin kişi, kendisinde baskın bulunan değişkenin her özelliği gösterecek manasına gelmez, o değişkenin özelliklerini diğer değişkene nazaran daha çok ve daha net gösteriyordur demektir. Zira o değişkenin bazı özelliklerini yansıtmıyor olabilir, zıt değişkenin bazı özelliklerini gösteriyor olabilir, hatta bazı zamanlar tamamen zıt değişkenmiş gibi davranıyor olabilir.

Bu 4 farklı mizaç değişkeni üzerinden yapılan gözlemler neticesinde, benzer kişilik değişkenlerine sahip insanlarda, bazı ortak kişilik özellikleri ve davranış tutumları gözlemlenmiş ve bu gözlemler tertip edilip MBTI’ın 16 kişilik karakteri oluşturulmuştur.

Lakin bu 16 karakter, insan karakterini sınırlandıran kalıplar olarak görülmemeli; insanın kendi karakterine yakınlık uzaklık noktasında, kendi karakterini okumasına yardımcı birer mihenk taşı hükmünde değerlendirilmelidir. Zira Introvert değişkeni %10 olan bir ISFJ ile %30 olan bir ISFJ aynı karaktere sahip olmadığı gibi tüm değişkenleri aynı oranlarda çıkan iki farklı kişi dahi aynı kişilik karakterine sahip değillerdir.

Bu yüzden test sonucunda çıkan MBTI kişilik tipini kendi kişiliğiniz olarak kabul etmeniz değil; Kişilik Testi sonuçlarını, kendi kişilik haritanızı oluştururken birer basamak ve yol gösterici olarak görmenizi tavsiye etmekteyiz.