ENTJ

ENTJ

 ENTJ 

Extrovert – Intition – Thinking – Judging

(Dışadönük – Sezgisel – Mantıklı – Yargılayan)

ENTJler yaklaşık olarak

  • Erkeklerin %3’ünü
  • Kadınların %1’ini
  • Toplam nüfusun %2’sini oluştururlar.

ENTJ toplumun genelinde en nadir görülen 2. tiptir.

INTJ ile birlikte kadınlarda en nadir görülen tiptir.

ENTJlere Genel Bakış

ENTJler doğal liderlerdir. Verimsizliği hızlıca farkedip kısa sürede yeni çözüm yolları kavramlaştırırlar. En büyük motivasyon kaynakları, eksiklikleri geliştirme adına atılacak adımların organizasyon sorumluluğunu üstlenmek ve değişime önderlik etmektir. Vizyonlarını hayata geçirmek adına uzun vadeli planlar geliştirirler. Gelişmiş mantıksal ve analitik düşünme yetisine sahip, çoğunlukla zeki ve açık sözlü insanlardır.

ENTJler hayatı ve olayları objektif ve rasyonel bir bakış açısıyla yorumlarlar. Çevrelerindeki dünyaya düzen getirmeyi ve kusurlarını fark ettikleri sistemlerin geliştirilmesinde birincil rolü üstlenmeyi severler. Gelişmiş sorumluluk bilinçleri, insanları organize etme yetenekleri ve görev paylaşımlarını en verimli bir biçimde dağıtabilme özellikleri sayesinde liderlik rolünü başarılı bir biçimde üstlenirler ve zorlu süreçleri zorlanmadan yönetebilirler.

ENTJler kariyerlerindeki başarıları ile motive olurlar; çok çalışmaktan, hırslı bir şekilde rekabet ortamına atılmaktan ve daha güçlü olmak için nüfuz kazanmaktan zevk alırlar. ENTJlere göre karar vermek kendi başına bir uğraştır ve insanların hayatını etkileyecek önemli kararları alan yönetimsel kurumlarda söz sahibi olmak en birincil hedeflerindendir.

ENTJlerin bir organizasyonda belirleyici ve yetkin kişi olma noktasındaki arzuları, üstlendiklerin vazifelerini yerine getirdikleri süreçte, herhangi bir zorlamaya tabi tutulduklarında veya baskı altına bırakıldıklarını farkettiklerinde, eleştirel ve kaba bir tutum sergilemelerine sebep olur.

ENTJler sonuç odaklıdırlar; diğer insanlar ile ortak bir hedef doğrultusunda çalışmayı severler. Lakin hayata karşı olan rasyonel ve objektif yaklaşımları, diğer insanların duygusal inceliklerini yakalayamamalarına ve onlarla yeterince duygusal paylaşımlarda bulunamamalarına sebep olabilir.

ENTJler bulundukları ortamlarda çoğunlukla sorumluluğu üstlenirler. Kararlarını uzun düşünme süreçlerinden geçirerek alırlar ve genellikle geleceğe yönelik net bir vizyona sahiptirler. İnsanları ve süreçleri istenilen hedefe nasıl yönlendireceklerini sezgisel olarak anlarlar. Her durumun verimlilik analizini yapma eğiliminde olurlar ve daha iyinin nasıl yapılacağı noktasındaki fikirlerini belirtmede çekingenlik göstermezler.

ENTJler sosyal hayatın parçası olmayı severler ve diğer insanların en verimli olabilecekleri noktaları görebilme yetenekleri vardır. Düşüncelerini net ve doğrudan ifade ederler; bu yüzden dışarıdan küstah ve kibirli görülebilirler. Güce karşı kuvvetli iştiyakları vardır, yüksek pozisyonlardaki nüfuzlu insanlar ile irtibat halinde olmak isterler. Bu yüzden kariyerlerini ciddi ele alıp çok çalışkan bir tutum sergilemeleri kuvvetle muhtemeldir.

.

ENTJlerin güçlü yönleri

Stratejik Düşünürler: ENTJler olaylara ve problemlere farklı açılardan yaklaşırlar. Uzun vadeli plan yapmakta üstün yetenekleri vardır. Bu özellikleri, zor dönemeçlerde kritik kararlar alabilmelerine, kriz dönemlerini zorlanmadan idare edebilmelerine ve ileriye dönük stratejik adımlar atabilmelerine olanak sağlar.

Özgüvenleri fazladır: ENTJler kendilerinden emindirler ve yeteneklerine güvenirler. Düşüncelerini açık açık söylemekten çekinmezler ve ilgi odağı olmaktan rahatsız olmazlar. Liderlik sorumluluğunu zorlanmadan üstlenirler.

Enerjiktirler: ENTJler ekip halinde çalışımaktan, özellikle de takım lideri olmaktan son derece lezzet alırlar. Tükenmez enerjileri, özellikle liderlik rolünü üstlediklerinde, ekip arkadaşlarını motive eder ve harekete geçirir.

Oldukça verimlidirler: ENTJler tembellik, verimsizlik ve mantıksızlıktan nefret ederler ve bu çeşit davranışlara karşı tolerans göstermezler.

İradeleri kuvvetlidir: ENTJler kararlı ve azimli kişiliklerdir. ENTJlerin pes ettikleri ve vizyonlarından vazgeçtikleri çok nadir görülür. Karşılarına hangi engel çıkarsa çıksın hedeflerinin peşini bırakmazlar.

Karizmatikdirler ve İlham kaynağıdırlar: ENTJler kendilerine olan saygıları ve güçlü düşünce yapıları sayesinde diğer insanlara ilham kaynağı olurlar. Ayrıca ikna kabiliyetleri kuvvetlidir. Bu özellikleriyle kolaylıkla başka insanları harekete geçirebilirler.

.

ENTJlerin zayıf yönleri

İnatçı ve baskındırlar: ENTJler girdikleri tartışma ve münazaraların hepsinde galip gelmek isterler. Bu yüzden kendi fikir ve görüşlerinin kabul ettirmek için fazla ısrarcı ve inatçı olabilirler. Özellikle bir Judging ile tarışmaları esnasında zorlayıcı ve baskılayıcı bir tutum sergilemeleri yüksek olasılıktır.

Kibirlidirler: ENTJler kıvrak zekalı, kararlı ve entellüktüel kişiliklerdir. Lakin bu durum bazen kendileri kadar kabiliyetli olmayan veya kendi haklarını yeterli miktarda savunmayan insanları küçük görmelerine sebep olur.

Toleranslı değildirler: ENTJler hedeflerine ulaşmalarına yardımı dokunmayacak fikirlere ve duygulara dayalı olan görüşler ve davranışlara çok değer vermezler ve bu bakış açısına sahip olmayan insanları çoğu zaman kendilerinden uzak tutarlar.

Soğuk ve acımasız olabilirler: Verimlilik takıntıları ve mantıksızlığa tahammülsüzlükleri, özellikle profesyonel hayatlarında, diğer insanların kişisel şartlarını göz ardı etmelerine; duygusal ve hassas durumlara karşı ilgisiz ve duyarsız kalmalarına sebep olabilir.

Sabırsızdırlar: ENTJler hızlı düşündükleri için kısa sürede sabırsızlığa düşebilirler. Bu durum ENTJlerin özellikle düşünmek ve harekete geçmek için daha uzun zaman dilimlerine ihtiyaç duyan insanlarla yeterince anlaşamamalarına ve koordine olamamalarına sebep olur.

Duygusal durumları idare etmekte kötüdürler: İleri derecede rasyonel olmaları sebebiyle duygularını ifade etmekte zorlanırlar ve diğer insanların duygularını anlamakta sıkıntı çekerler. Özellikle hararetli tartışma ortamlarında karşı tarafın duygu durumunu tamamen göz ardı edip karşı tarafın kalbini kırmaları ve duygularını karşı tarafa hissettirme noktasındaki eksiklikleri yüzünden duygusal kırgınlıkları tamir etme süreçlerinin uzaması oldukça yüksek ihtimaldir.

.

ENTJ ve Meslek Hayatı

ENTJler daha fazla verimlilik ve üretkenlik elde etmek için stratejiler geliştirmelerine izin veren liderlik pozisyonuna geçmeyi isterler. İnsanları ve değişimleri organize edebilmelerine imkan sunan yönetimsel veya denetleyici rollerde olmayı tercih ederler.

ENTJler kompleks problemlerin zorluğundan zevk alırlar ve daha iyiyi geliştirebilmek için karmaşık sistemleri anlamak isterler. Sistemlerin nasıl daha iyi geliştirilebileceği noktasındaki olasılıkları görme yetenekleri ve bu vizyonlarını gerçekleştirebilecek ekiplere öncülük etme arzuları vardır. İnovasyonun teşvik edildiği, geleneksel yöntemlere çok değer verilmeyen bir ortamda çalışmayı tercih ederler.

ENTJler kuralların net belirlendiği sistematik yapıya sahip bir çalışma ortamı ararlar ve çalışanların performansını objektif olarak değerlendirildiği, başarının dürüstçe ödüllendirildiği adil bir ortamda çalışmak isterler. Birincil motivasyon kaynakları çoğunlukla para ve prestij elde ederek daha çok güç kazanmaktır; bu yüzden çok çalışkan bir kariyer profili çizmeleri oldukça olasıdır.

ENTJler için ideal çalışma ortamı; yetkinlik ve mantıksal düşünmeye değer veren, zeki ve iddialı iş arkadaşlarından oluşan, sistematik işleyen bir iş ortamıdır. ENTJleriçin ideal meslek; stratejik planlama ve net hedefler doğrultusunda zorlu kompleks problemler ile yüzleşmelerine olanak sağlayan meslektir. ENTJler için en ideal meslek >>

.

ENTJler için ideal partnerler:

INFP ve INTP

.

Ünlü ENTJler

  • Napoleon Bonaparte
  • Margaret Thatcher
  • Julius Caesar
  • Aristotle
  • Carl Sagan
  • Bill Gates
  • Joseph Stalin
  • George Clooney
  • Adele
  • David Letterman
  • Charlize Theron
  • Katharine Hepburn
  • Mustafa Kemal Atatürk

.

ENTJ ve Meslek Hayatı >>

entj red

.

ENTJ” üzerine 22 yorum

  1. Açıkçası gerçekten güzel birşey insanın kendini tanıması çünkü:İlim ilim ilmektir/ilim kendin bilmektir/Sen kendin bilmezsen/Ya nice okumaktır.

    • Entj Bir kadın olarak empatik düşünce yeteneğimizin insanların duygularını tahminleme anlamında yardımcı olduğunu düşünüyorum.

  2. Bende diyorum neden yalnızım. 100 kişilik bir toplulukta 2 kişiyi nereden bulalımda arkadaş olalım(3. benim). Dünyada 25. yılı devirmeme rağmen alo deyip saatlerce konuştuğum 2 kişi var. Eğitim hayatım 4 farklı ilde vuku buldu.

    Galiba şanssız olmamı bu açıklıyor. Kaderimin olasılığı %3, yaşarken beklentilerimin gerçekleşme olasılığı mı fazla olacak…

    • ben de entj ve 19 yaşında biri olarak toplasan 3 tane doğru düzgün arkadaşım olmuştur.

    • Alakası yok Entj ler extrovert (dışa dönük)
      insanlardır . Kolayca insanlarla kaynaşırlar, muhtelemen entj değilsin çünkü bu tarz testlerde insanlar kendini manipüle edip olmak istediği kişiliğe göre çözüyor. Aynısını ben de yaptım. Bu gayet normal birşey.

      • Dışadönük olduğumu düşünüyorum zaten ben. İnsanlara çabuk da kaynaşabilirim ama benim de tam anlamıyla beni anlayan ve benzer düşündüğüm insan sayısı gerçekten çok az. Bizim insanları anlamamız, adapte olmamız onların bizi anladığı anlamına gelmiyor ki.

        • Bu kesinlikle doğru ben de bir entj insanıyım herkesle konuşur kaynasip bilgi alışveriş yaparım fakat beni anlayan ancak birkaç arkadaşım var.

        • Bu kesinlikle doğru ben de bir entj insanıyım herkesle konuşur kaynasip bilgi alışveriş yaparım fakat beni anlayan ancak birkaç arkadaşım var.

    • Entj-A diye bir şey yok . Bu 16 personalities testinin uydurduğu bir şey fonskiyon öğrenin

  3. keşke entj olsam. resmen tanrısal bir kişilik tipi, her şeye hükmediyor lol
    {intj’yim ve kariyerimi inşa ederken entj’yi taklit etmeyi amaçlıyorum}

    • Kolay o zaman, fonksiyonlarınız aynı zaten bir tek extraverted olman lazım o kadar :’) Ben de ISFP’yim, ama ESFP olmak istiyorum, şanslıyız kolay gelsin bize!! :’)

  4. Entj yim ve burada yazan her seyin bu kadar dogru olmasi bana biraz korkutucu geliyor ve bu kadar duygusuz bir insan olarak göründüğümü bilmiyorum aslinda cok duygusal bir insanimdir ama bunu kimse bilmiyor. Bu bence kesinlikle duygularimi ifade edememle alakali. Kendimde anlamdiramadigim seyleri burada okuduklarimla cozumluyorum ama beni baska birisinin bu kadar net cozme ihtimali bana tehlikeli geliyor 😀 ve entj olan arkadaslar sizleri tanimak isterim xD

  5. Entj ya da Entp oldugumdan emin degilim
    İkı kişilik tipinin ozelliklerini de gosteriyorum(fonksiyon olarak da oyle)

Yorum bırakın