ISFJ

ISFJ

ISFJ

Introvert – Sensing – Feeling – Judging

(İçedönük – Duyusal – Duygusal – Yargılayan)

ISFJler yaklaşık olarak

  • Erkeklerin %8’i
  • Kadınların %19’u
  • Toplam nüfusun %14’ünü oluştururlar.

Toplumun genelinde en sık görülen tiptir.

Kadınlarda en sık görülen tiptir.

ISFJlere Genel Bakış

ISFJler normlara sadık, değer sistemleri gelişmiş, pratik, özverili, çalışkan vefa yoldaşlarıdırlar. Haksızlıkla mücadele etmeyi hayat düsturu yapmış, toplumsal ve manevi değerlere sahip çıkan, insanlara destek oldukça motive olan, geleneklerin vefalı koruyucularıdırlar.

ISFJler insanların hayatını korumak veya sosyal güvenliği sağlamak gibi toplumun yerleşik yapısına katkıda bulunmak isteyen geleneksel insanlardır. İnsanların hayatına karşı derin sorumluluk duygusu taşırlar. Görev bilinçleri gelişmiştir ve kendilerinden emin çalışırlar.Kendilerinden bekleneni yerine getirme hususunda güvenilir olduklarını ispatlamak isterler. Sistemli ve organize çalışma eğilimindedirler, işlerini bitirmeden dinlenmeye ve eğlenmeye vakit ayırmayı sevmezler.

ISFJler kişisel değer sistemleri ile hareket ederler. Çoğunlukla vicdanlı ve şefkatli olurlar. Başkaları ile iyi geçinme arayışındadırlar ve diğer insanların hem kendileri ile hem başkaları ile uyum içinde olduğundan emin olmak isterler. Yaşadıkları sosyal ortamda bir imtizaçsızlık gördüklerinde bunu düzeltmek için harekete geçerler.

ISFJler insan ilişkilerine ciddi değer verirler. Sosyal ilişkilerinin istikrarlı ve uzun ömürlü olmasını isterler. Ailelerine derin bir bağlılık ve sadakat gösterme eğilimindedirler ve uzun vadede güvenebilecekleri insanlarla bağlantı kurmak isterler.

ISFJler gelenekleri takdir ederler ve işlemlerin geçmişte nasıl yapıldığını bilmek isterler. Kurulmuş sistemlere ve değerlere sadıktırlar. Denenmiş ve doğruluğu kabul edilmiş yöntemleri gözlemlemek ve uygulamak isterler. Yerleşik kurumlara uymaya ve sosyal yapıların güçlü ve istikrarlı biçimde sürdürülmesi için ellerinden geleni yapmaya hazırdırlar. Sosyal hayatta gruplar içinde dengeyi ve değerleri koruyucu rolleri üstlenen kişiler çoğunlukla ISFJlerdir.

ISFJler karakteristik olarak mütevazi ve alçakgönüllü insanlardır; dikkat çekmeyi ve ilgi odağında olmayı aramazlar. Sade ve gösterişten uzak bir yaşam tarzı tercih ederler. Sosyal gruplarda üstlendikleri birleştirici ve koruyucu rolleri sahne arkasından ama özveriyle, sessiz ama azimle yerine getirirler. Sadık ve çalışkandırlar. Sosyal hayatta kendilerini ailelerine ve arkadaşlarına yardımcı olacak görevlere adamış olarak görülmeleri kuvvetle muhtemeldir.

ISFJlar insan ve ilişki odaklı yaşarlar lakin saklı ve içine kapanık insanlardır. Nadiren iç dünyalarını başkalarıyla paylaşırlar. Fiziksel çevrelerinin farkındadırlar. Yeni bilgiler öğrenirken beş duyuları ile elde ettikleri gözlemlerini kendi kişisel tecrübeleri ve geçmişteki ayrıntılar üzerine bina etme şeklinde bir yöntem izlerler. Teorik, soyut konular veya ihtimaller üzerine bina edilen yaklaşımlar ilgilerini çekmez; meselelerin pratik uygulanabilirliğine odaklanırlar. Şefkatli ve ilgili dinleyicilerdir, insanları yakından tanımayı severler. Geçmişteki olaylar ve insanlar hakkındaki ayrıntıları hatırlamada oldukça iyidirler.

.

ISFJlerin güçlü yönleri

İnsanlara destek olurlar: ISFJler son derece şefkatli ve yardımsever kimselerdir. Duygusal yönden desteğe ihtiyaç duyan herkese ellerindeki tüm imkanları kullanarak yardım etmek isterler. Çevrelerindeki insanların her durumdan memnun kalmasını gözetirler ve her zaman empatiyi yargının önüne koyarlar.

Güvenilir ve Sabırlıdırlar: ISFJler titiz, ölçülü, dikkatli ve müsamahakâr kimselerdir. Aldıkları sorumlulukları yerine getirmek için azim gayret gösterirler ve çoğu zaman yeterli olacak miktardan fazlasını yaparlar. ISFJlerin çok geçerli bir sebep olmadan verdikleri sözleri tutmadıkları çok nadir görülür.

Sadık ve Çok çalışkandırlar: ISFJler son derece sadık ve vefalı kimselerdir. Genelde son derece bağlı oldukları kuvvetli inanç ve değer sistemleri olur. ISFJler inandıkları değerler uğrunda olağaüstü bir gayret ve azim gösterebilirler.

Pratik becerileri gelişmiştir: ISFJlerin pratik ve gündelik işlere doğal yatkınlıkları vardır. ISFJler kolaylıkla gündelik problemlerin üstesinden gelebilirler ve uğraştırıcı rutin işlemlerde fazla sıkıntı çekmezler. Ayrıca estetik ve güzellik anlayışları oldukça gelişmiştir ve yaşadıkları ortamları çok temiz ve düzenli tutarlar. Bu özellikleri ISFJleri mükemmel birer aile efradı yapar.

Azimli ve İsteklidirler: ISFJler inandıkları değerler uğrunda sonuna kadar savaşırlar ve gayelerinden kolay kolay pes etmezler. ISFJler herhangi bir haksızlıkla karşılaşırlarsa veya kendi değerlerinin ayaklar altına alındığını görürlerse, ister bütün dünyayı ilgilendirsin ister sadece birisini alakadar etsin, bütün kuvvetleriyle itiraz ederler ve sonuna karar mücadelelerini devam ettirirler.

Hayalgüçleri ve Gözlem yetenekleri kuvvetlidir: ISFJler pratik ve gerçek odaklı olmalarına rağmen özellikle ilgilerini çeken alanlar üzerinde kuvvetli bir hayal gücüne sahiptirler. Aynı zamanda ISFJlerin küçük ipuçlarını kolaylıkla yakalamalarına sebep olan güçlü gözlem yetenekleri ve keskin nazarları vardır. ISFJşer bu özelliklerini bilhassa insanların duygusal durumunu anlamak ve onlarla empati kurmak için kullanırlar.

.

ISFJlerin zayıf yönleri

Aşırı mütevazi ve Çekingendirler: ISFJler diğer insanların duygularına karşı oldukça hassas olduklarından genelde fikirlerini açıkça söylemek yerine kendilerine saklamayı tercih ederler. Ayrıca kabiliyetlerini ve kişisel başarılarını özellikle rekabet ortamlarında perde altında tutarlar. Bu hasletleri her ne kadar güzel ve takdire şayan olsa da, ISFJlerin bazı durumlarda özellikle iş ve akademik kariyerlerinde, hakettikleri yerde olmamaları veya kapasitelerinin altında çalışmaları gibi bazı sıkıntılarla karşılaşmalarına sebep olabilir.

Kendilerine çok yüklenirler: Kuvvetli görev anlayışları ve mükemmeliyetçilikleri ISFJlerin çok çalışmasına sebep olur. Bunların sonucunda ISFJler kendilerini gereğinden fazla strese sokarlar ve doğal olarak çok fazla yorulurlar.

Alıngandırlar: ISFJler eleştirlere ve çatışmalara karşı çok hassastırlar. Eleştirel yorumları çok fazla içleştirebilirler ve bu yüzden çok kolay kırılabilirler. Ayrıca bu durum bazen profesyonel hayatlarını alakadar eden tenkitleri kişisel olarak algılamalarına sebep olur.

Değişime kapalıdırlar: ISFJler geleneklere ve toplumsal değerlere çok ehemmiyet verirler. Bu yüzden yeni tarzları ve alışılmadık metodları denemeyi sevmezler ve alışkanlıklarını kolay kolay değiştirmezler.

Kendilerini ihmal ederler: Aşırı şefkatli ve hayırsever olmaları ISFJlerin diğer insanların ihtiyaçlarını kendi gereksinimlerinin önüne koymalarına sebep olur. Bu yüzden ISFJler çoğu zaman kendilerinden birşeyler rica edildiğinde hayır demekte zorlanırlar. Bu özellikleri ISFJlerin diğer insanların sıkıntlarını çok fazla dert edinmesine ve kendileriyle fazla ilgilenmemesine neden olur.

Duygularını baskılarlar: ISFJler içine kapanık ve çekingen kimselerdir. Bu yüzden çoğu zaman duygularını dışarı vurmamayı tercih ederler ve görüşlerini kendilerine saklarlar. Lakin ağır stres altında veya gergin ortamlarda kırılma noktalarına gelebilirler ve yoğun duygusal patlamalar yaşayabilirler.

.

ISFJ ve Meslek Hayatı

ISFJler iş yerinde, insanlara faydalı olabilecekleri pratik uygulamalara odaklanırlar. Geleneği sürdürmek, değerleri korumak ve insanlara faydalı olmak hedefleri ile motive olurlar.

ISFJler detaylara ve belirlenmiş prosedürlere uymaya özen gösterilmesi gereken işlerin sorumluluğunu üstlenmek isterler. Otoritenin ve hiyerarşinin açıkça belirlendiği, hedef ve beklentilerin net ifade edildiği bir iş ortamını takdir ederler.

ISFJler perde arkasında çalışmayı tercih ederler, çalışmalarını halka açık bir şekilde sunmalarına gerek kalmadan tamamlamak isterler. Görevlerini hakkıyla bitirdiklerine dair olumlu geri dönüşü beklerler, lakin başarılarının duyurulmasını istemezler.

ISFJler için ideal çalışma ortamı; gizliliklerini korumalarına izin veren, benzer değer ve inanç sistemlerine sahip iş arkadaşlarından oluşan, düzenli işleyen bir çalışma ortamıdır. ISFJler için ideal meslek; çoklu görev gerektirmeyen, iyi tanımlanmış vazife paylaşımı bulunan, somut ve gözlenebilir sonuçlar veren bir sisteme sahip meslektir. ISFJler için en ideal meslek grupları>>

.

ISFJlerin ideal partnerleri:  

ESTP ve ESFP

.

Ünlü ISFJler

  • Jimmy Carter
  • George Marshall
  • Clara Barton
  • Prens Charles
  • Rahibe Teresa
  • Anthony Hopkins
  • Bruce Willis
  • Christopher Walken
  • Katie Holmes
  • 50 Cent
  • Naomi Watts

.

ISFJ ve Meslek Hayatı >>

isfj-red

.

Yorum bırakın