ENTP ve Meslek Hayatı

(En başta şunu hatırlatalım; kişilik tipleri ile mesleki hayatta başarı arasında kesin yargılardan bahsedemiyoruz. Zira her kişilik tipi her meslekte başarılı olabiliyor, aynı kişilik tipine sahip insanların çok farklı kabiliyetleri, ilgi ve uzmanlık alanları olabiliyor. Kaldı ki bir mesleki branşın birbirinden çok farklı alt dalları bulunuyor. Bu yüzden, kişilik özellikleri göz önünde bulundurarak meslek tercihi yapılırken, “Hangi meslek dalını seçmeliyim?” olarak bir yaklaşım göstermek yerine “Yöneleceğimiz mesleki branşın kendi kişiliğimize uygun bir çalışma alanı veya bir alt dalı var mı?” şeklinde bir yaklaşım göstermek daha isabetli olur.)

ENTPler işyerinde, sistemlerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için zorlayıcı sorunlara yenilikçi çözümler üretilmesi ve bu çözümlerin uygulamaya geçirilmesine odaklanırlar. Genellikle girişimci bir yaklaşım benimserler; görevlerine esnek, yapılandırılmamış ve yaratıcılıklarını minimal düzeyde kısıtlayacak bir sistem içinde yaklaşmayı tercih ederler.

ENTPler üzerinde çalıştıkları alanlarda çoğunlukla uzmanlaşmak ve o alanın uzmanlık ünvanını elde etmek isterler. Bilgi ve becerilerini sürekli iyileştirmeleri gerektiği işler üzerinde çalışmaktan zevk alırlar. Güce değer verirler; güçlü insanlar ile iletişim kurmalarını ve kendi etki alanlarını artırmalarına olanak sağlayacak bir kariyere sahip olmak isterler.

ENTPler fikirlere ve büyük resme odaklanırlar; rutinde verimlilikleri düşer. Tekrarlanması gereken görevlerden veya ayrıntıya odaklanmayı isteyen işlerden çabuk sıkılırlar. Ayrıntıları üzerinde fazla düşünmek zorunda kalmayacakları ve yaratıcı çözümler üretebilecekleri alanlarda çalıştıklarında verimli olurlar. Çalışmalarını sağlam bir kavramsal altyapıya bina edebilirlerse, çalışmalarının genel çıtanın üzerinde olması kuvvetle muhtemeldir.

ENTPler için ideal çalışma ortamı; zihinsel değerlendirmelerden geçmesi gerekecek problemler üzerinde yaratıcı ve zeki iş arkadaşları ile fikir alışverişi yapabileceği, sıkı kurallar ve katı prosedürlerden uzak bir çalışma ortamıdır. ENTPler için ideal meslek; çalışmalarında yeni fikirler geliştirmek için yaratıcılığını kullanmasına olanak sağlayan ve uygulamadaki ayrıntıların sorumluluğunu başkalarına devredebileceği meslektir.

Bu bilgiler ışığında ENTPler için en ideal meslek grupları şu şekilde sınıflandırılabilir:

Finans ve Liderlik: Yönetici, girişimci, yönetim danışmanı, pazarlama müdürü, mülk müdürü, girişim kapitalisti, reklam hesabı yöneticisi, borsacı, emlakçı, finans pazarlamacısı;

Hukuk: Avukat, dava vekili;

Bilim ve Mühendislik: Siyaset bilimci, çevre bilimci, havacılık mühendisliği, pazar araştırmacısı, sosyal bilimci, psikolog;

Sanat ve Tasarım: Mimar, şehir planlayıcısı, sanat yönetmeni, fotoğrafçı…

ENTPler için tavsiye edilmeyen meslek grupları: Diş doktoru, aile hekimi, diyetisyen, hemşire, tıp teknisyeni, okul öncesi öğretmeni, ilkokul öğretmeni, kütüphane asistanı, resepsiyonist, makinist, havayolu pilotu, banka görevlisi, din görevlisi.

.

< ENTP

.

Yorum bırakın