ENTP

ENTP 2

 ENTP 

Extrovert – Intuition – Thinking – Perceiving

(Dışadönük – Sezgisel – Mantık odaklı – Algılayan)

ENTPler yaklaşık olarak

  • Erkeklerin %4’ünü
  • Kadınların %2’sini
  • Toplam nüfusun %3’ünü oluştururlar.

Toplumun genelinde en nadir görülen 5. tiptir.

ENTPlere Genel Bakış

ENTPler yeniliğin ve yeni fikirlerin insanıdır. Müşkil meselere ve zor problemlere entellektüel olarak yeni çözümler üretmekle motive olurlar. Meraklı, zeki, açık fikirli ve çoğunlukla sıradışı insanlardır. Çevrelerindeki sistemleri, ilkeleri ve insanları kavramak ve analiz etmek isterler. Yaptıkları çıkarımlar ve keşfettikleri yeni fikirler ile diğer insanlara çoğu kez ilham kaynağı olurlar.

ENTPler fikirler ve kelimeler üzerinde oynamayı severler ve bu özelliklerini günlük hayatta sık sık kullanırlar. Kelimeler üzerinde yaptıkları ince ve kıvrak değişiklikler ile diğer insanlarla şakalaşmaları yüksek olasılıktır. Benzer yöntemlerle alışkanlıklarını ve ekstantrik fikirlerini diğer insanlara eğlenceli bir biçimde aktarabilirler.

ENTPler diğer insanlar ile fikir alışverişi yapmayı ve farklı düşünceler üzerinde tartışmayı severler. Zekalarına ve bilgi birikimlerine güvenirler; özellikle entellektüel konularda diğer insanlara meydan okumaktan çekinmezler. Bazı zamanlarda kıvrak zekalarını ve manipülatif konuşma yeteneklerini kullanarak diğer insanlar üzerinde üstünlük kurmaya çalışabilirler.

ENTPler zorluktan enerji alırlar. Çoğu zaman en büyük motivasyon kaynakları, başka insanların çözülmesini imkansız olduğunu düşündüğü meseleler ve problemlerdir. Yaratıcı düşünme yetenekleri ve etrafındaki dünyayla başa çıkabilme kabiliyetlerine duydukları güvenleri ile hayatta attıkları yeni adımlar için nadiren hazırlık yapma ihtiyacı duyarlar, karşılaşacakları ortam ne kadar farklı olursa olsun kısa süre içerisinde uyum sağlayabileceklerini düşünürler.

ENTPler yeni yolların kaşifleridirler, genellikle aynı işi ikinciye aynı şekilde yapmayı reddederler. Normları sorgularlar, bazılarını tamamen gözardı ederler. Oluşturulan prosedürler ve uyulması istenilen standartlar ENTPlere ilham vermez. Bazı zamanlarda diğer insanların yeni yolları göremeyecek kadar geleneklere bağlı olduğunu düşünebilirler.

ENTPler genellikle sosyal ortamlarda sevilen dost canlısı insanlardır. Zeki görünmeyi; kıvrak zekaları ve ince mizah anlayışları ile başkalarını etkilemeyi severler. Çevrelerindeki dünyayı merak ederler ve işlerin nasıl yürüdüğünü bilmek isterler. Lakin kuralları ve kısıtlamaları sevmezler; daha önce düşünülmemişi denemenin daha değerli olduğunu inanırlar.

ENTPler sistemdeki boşlukları bulma ve sistemi kendi avantajlarına çevirme noktasında oldukça ustadırlar. Bu özellikleri sayesinde hem mesleki anlamda hem sosyal hayatta çok yetenekli avukatlar olurlar. Lakin bazen bu özelliklerini kötüye kullanıp laf cambazlıkları ile doğruları yanlış, yanlışları doğru gibi göstererek diğer insanların ciddi anlamda sinirlerini bozacak manipülatif davranışlar sergileyebilirler.

ENTPler karakteristik olarak girişimcidirler ve yeni fikirlerini ve buluşlarını vakit kaybetmeden diğer insanlar ile paylaşmak isterler. Özgüvenli ve yaratıcılardır; yeni fikirler ve farklı düşünceler üzerinde tartışmaktan son derece lezzet alırlar. Bulaşıcı yenilikçi enerjileri ve farklılığa adapte olabilme yetenekleri ile yeni ortamlara ve farklı programlara kısa sürede uyum sağlarlar. Büyük resme odaklanırlar; ayrıntıları hatırlamakta başarılı değillerdir. Fiziksel gerçekliklerden ziyade fikirlere ve konseptlere odaklanırlar; bir kavramı uygulamaya geçirmekten ziyade yeni bir kavramı keşfetmekten heyecanlanırlar.

.

ENTPlerin güçlü yönleri:

Hızlı düşünürler: ENTPlerin oldukça esnek bir zihinleri vardır. ENTPler herhangi bir tartışmada birbirine zıt görüşleri kolaylıkla ele alabilirler ve zorlanmadan bir fikirden diğerine geçebilirler. Ayrıca şeytanın avukatını olmayı, uzlaşma olmasın diye tartışmada zayıf kimseyi savunmayı, severler.

Bilgili ve Entellektüeldirler: ENTPleri yeni şeyler öğrenmeyi ve özellikle soyut ve teorik konularda bilgi hazinelerini zenginleştirmeyi severler. Akademik kariyerlerinde, özellikle orjinal ve farklı fikirler üretmeyi gerektiren alanlarda, çoğunlukla başarılı olurlar ve uygun şartlar altında istedikleri noktalara kolaylıkla ulaşırlar.

Orjinaldirler: ENTPler geleneksel ve mevcut methodları kullanmayı sevmezler; farklı ve orjinal fikirler ilgilerini çeker. Bu yüzden alışılmışın dışında, yeni yollar denemekten çekinmezler. Ayrıca tarihsel veya sistematik problemlere farklı perspektiflerden bakarak yeni çözüm yolları sunabilirler.

Çok iyi beyin fırtınası yaparlar: ENTPler bir fikir üzerinde tartışmaktan veya bir problemin çözümü için kafa yormaktan son derece keyif alırlar. En iyi çözümü bulmak için probleme bütün açılardan bakarlar ve olası tüm ihtimalleri analiz ederler. Bu sayede kolaylıkla madalyonun iki yüzünü de görebilirler. Ayrıca ENTPler herhangi bir fikirden duygusal olarak etkilemezler.

Enerjiktirler: ENTPler oldukça hevesli ve enerjik kişilerdir. İlgilerini çeken konular üzerinde günlerce yorulmadan çalışabilirler.

Karizmatiktirler: ENTPler kıvrak zekaları ve kendilerine olan güvenleri sayesinde kendi çevrelerinde çoğunlukla sevilen şahsiyet olurlar ve oldukça popülerdirler. Ayrıca diğer insanlar tarafından ilgi çekici ve etkileyici bulunurlar.

.

ENTPlerin zayıf yönleri:

Aşırı tartışmacı ve eleştireldirler: ENTPler tartışmaları zihinsel egzersiz olarak görürler, bu yüzden ilgilendikleri konular üzerinde tartışmayı severler. Ayrıca eleştirel bir bakış açısına sahiptirler, bazen eleştirileri oldukça acımasız ve insafsız olur. Bu özellikleri ENTPlerin başka insanlarla zaman zaman sıkıtılar yaşamalarına sebep olabilir.

Duyarsızdırlar: ENTPler çok fazla rasyoneldirler; kendi duygularını ifade etmekte ve diğer insanların hissiyatlarını anlamakta zorluklar yaşarlar. Bu yüzden insanlarla iletişim kurarken çoğu zaman karşı tarafın duygularını göz ardı ederler ve bu durum bazen, özellikle gergin ortamlarda, sorun oluşturur.

Müsamahakâr değildirler: ENTPler fazla toleraslı kişiler değildirler. Özellikle tartışma esnasında karşı taraf haksız veya hatalı olduğunu kabul etmemekte ısrar ediyorsa, o kişinin ENTPlerin gözündeki değeri düşer. Ayrıca ENTPler bazen kendileri kadar yetenekli olmayan veya entellüktüel bilgi birikimini zayıf olan insanları küçük görebilirler.

Odaklanmakta zorlanabilirler: ENTPlerin zihinleri sürekli ilgilendikleri bir konudan başka bir konuya atladığı için, ENTPler spesifik bir konu üzerinde yoğunlaşmakta zorluklar yaşayabilirler.

Çok çabuk sıkılırlar: ENTPler sürekli yeni heyecanlar peşindedirler. Zihinlerini her an yaratıcı problemler veya ilgilerini çeken konular işgal ettiği için, günlük, rutin işler ENTPler için oldukça sıkıcıdır ve zaman kaybıdır.

Pratik meseleleri sevmezler: ENTPler günlük işler ve pratik uygulamalardan ziyade çözümün kendisiyle ve fikirlerle ilgilenirler. Plan yapmayı severler lakin yaptıkları planı uygulamakta iyi değildirler.

.

ENTP ve Meslek Hayatı

ENTPler işyerinde, sistemlerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için zorlayıcı sorunlara yenilikçi çözümler üretilmesi ve bu çözümlerin uygulamaya geçirilmesine odaklanırlar. Genellikle girişimci bir yaklaşım benimserler; görevlerine esnek, yapılandırılmamış ve yaratıcılıklarını minimal düzeyde kısıtlayacak bir sistem içinde yaklaşmayı tercih ederler.

ENTPler üzerinde çalıştıkları alanlarda çoğunlukla uzmanlaşmak ve o alanın uzmanlık ünvanını elde etmek isterler. Bilgi ve becerilerini sürekli iyileştirmeleri gerektiği işler üzerinde çalışmaktan zevk alırlar. Güce değer verirler; güçlü insanlar ile iletişim kurmalarını ve kendi etki alanlarını artırmalarına olanak sağlayacak bir kariyere sahip olmak isterler.

ENTPler fikirlere ve büyük resme odaklanırlar; rutinde verimlilikleri düşer. Tekrarlanması gereken görevlerden veya ayrıntıya odaklanmayı isteyen işlerden çabuk sıkılırlar. Ayrıntıları üzerinde fazla düşünmek zorunda kalmayacakları ve yaratıcı çözümler üretebilecekleri alanlarda çalıştıklarında verimli olurlar. Çalışmalarını sağlam bir kavramsal altyapıya bina edebilirlerse, çalışmalarının genel çıtanın üzerinde olması kuvvetle muhtemeldir.

ENTPler için ideal çalışma ortamı; zihinsel değerlendirmelerden geçmesi gerekecek problemler üzerinde yaratıcı ve zeki iş arkadaşları ile fikir alışverişi yapabileceği, sıkı kurallar ve katı prosedürlerden uzak bir çalışma ortamıdır. ENTPler için ideal meslek; çalışmalarında yeni fikirler geliştirmek için yaratıcılığını kullanmasına olanak sağlayan ve uygulamadaki ayrıntıların sorumluluğunu başkalarına devredebileceği meslektir. ENTPler için en ideal meslek grupları>>

.

ENTPler için ideal partnerler:

INFJ ve INTJ

.

Ünlü ENTPler

  • Leonardo da Vinci
  • Socrates
  • Benjamin Franklin
  • Richard Feynman
  • Voltaire
  • John Stuart Mill
  • Steve Jobs
  • Rowan Atkinson
  • Robert Downey Jr.
  • Neil Patrick Harris
  • Megan Mullally
  • Hugh Grant
  • Tom Hanks
  • Süleyman Demirel

.

ENTP ve Meslek Hayatı >>

entp-2 (1) red

.

ENTP” üzerine 19 yorum

  1. xNTx olunca sanat ve psikolojiden kopmuyorsunuz. Adamı hasta etmeyin. Tanıdığım ENTPler hep sosyoloji güzel sanatlar gibi alanlarla ilgileniyor. Birkere xNxP iseniz herşeye karşı ilginiz alakanız vardır.

    • Bu doğru gerçekten, ama o kadar çok fazla şeyle ilgileniyorum ki sonunda hiçbir şeyle ilgilenemeyecek hale getiriyor insanı. Tek bir konuya uzun süre odaklanmak ENTP’ler için dünyanın en zor şeyi olabilir..

      • Bende de var. Bir sürü şeye zihnim kayıyor. Ama bunu minimalize edecek bazı yöntemler var, kendime göre geliştirdim. Şimdi de sorunum şu: Bu odaklanma halim belli bir dönem sonra sekteye uğruyor ve ben yine darmadağınık bir kafaya giriyorum. 😀 Bir beni titretsin.

  2. Ay asla inanmiyorum Infjlerin ideal partnerleri oldugunu tum entp sevgililerimle toksik iliski yasadim

  3. Bir ara karakterimi değiştirmeyi düşünüyordum. Sonra karşıma MBTİ çıktı. Kendimi keşfettiğimde kendime olan saygınlığım arttı. Sanırım bir daha böyle bir düşünceye sahip olmayacağım.

Yorum bırakın